×
By using this site you agree to the use of cookies for analytics. Read more ›
Accept

Valaiskaamme Helsinki

#Myötätuntouutisia

Valaiskaamme Helsinki

Joulukatu avattiin tänä vuonna marraskuun 20. päivänä. Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen sytytti kello 16 valot joulukadulle ja Senaatintorin kuuseen. Jouluun oli vielä yli kuukausi. Miksi niin aikaisin?

Siksi, että on aikaa valmistautumiseen. Joulu ei ole koskaan valmis, vaikka se voi tuntua valmiilta. Tosiasiassa joulu ei ole koskaan valmis. Joulu luo nahkaansa yhä uudelleen. Tänä vuonna uutta oli joulukadun valomeren ulottaminen uusille tienoille. Nyt joulukatu kattoi myös Mannerheimintien. Pieni askel ihmiskunnalle. Iso askel helsinkiläisille.

Joulutraditiomme ovat muuttuneet vain parissa, kolmessa sukupolvessa yllättävän paljon. Suomen ensimmäinen julkinen joulukuusi sähkökynttilöin pystytettiin Senaatintorille vuona 1930. Samana päivänä järjestettiin Suomen ensimmäinen Lucia-kulkue. Samaan aikaan syttyi myös vaatimaton jouluvalaistus Kluuvikadun liikkeiden edustalle. Se oli Helsingin ja koko Suomen ensimmäinen joulukatu. Idea oli saatu Tukholmasta.

Pysyvä, elinvoimainen helsinkiläinen joulutraditio oli syntynyt. Vain kolme vuotta aikaisemmin luotiin jouluun kuuluva myytti Korvatunturista.

Sen teki radion Markus-setä Yleisradion lastentunnilla joulukuussa 1927. Tarinaan kuului, että Korvatunturilla oli erityiset ”korvat”, joten oli syytä olla kiltti. Sitten hän keksi, että Korvatunturille saattoi kirjoittaa. Kirjeistä joulupukille tuli lähtemätön tapa lasten valmistautua jouluun.

Pari vuotta tätä ennen syntyi käytäntö viedä kynttilöitä haudoille. Vuonna 1921 ylioppilas Lyyli Grotenfelt päätti sytyttää kynttilän kuolleen sisarensa haudalle. Nyt tuhannet kynttilät valaisevat jouluyönä suomalaisia hautausmaita. Joulutontut lanseerattiin suomalaisille hyväntekeväisyysjuhlassa Helsingin Ylioppilastalolla vuonna 1881. Ensimmäisten joulutonttujen joukossa debytoivat muun muassa Aino Järnefelt (myöhemmin rouva Sibelius), Helmi ja Ilmari Krohn. Nyt ei taida löytyä joulukorttia ilman joulutonttuja. Joulu elää ja muuntuu kaiken aikaa. Silti on sellaista, mikä ei vuosisatojen saatossa muutu. Joulun perimmäinen sisältö. Se on Kristuslapsen syntymässä ja enkelten joululaulussa: ”Maassa rauha ja ihmisillä hyvä tahto”.

Hyvä tahto eli empatia on teemana HelsinkiMission joulukampanjassa. Tänä vuonna annamme panoksemme joulutraditioiden uudistamisessa. Tuomme julkisuuteen aivan uuden joululaulun.

Elias Kaskisen tulkitsema Tuli joulu ilotaloon luettelee ihmisryhmiä, jotka yleensä jäävät myötätunnon ulkopuolelle. Laulu liittyy joulukampanjamme teemaan: Myötätunto on valinta.

Myötätunto on hento voima. Vähän kuin kynttilä. Yhden kynttilän valovoima on yksi luksi. Mutta kun niitä on monta, ne valaisevat kokonaisen hautausmaan. Siihen tarvitaan ihmisiä, jotka kynttilänsä sytyttävät. HelsinkiMissio etsii ihmisiä, jotka luovat sympatian tuikuistaan yhteisen valomeren, joka valaisee pimentyvää kaupunkia.

Haluan lämpimästi HelsinkiMission puolesta kiittää teitä tuhannet vapaaehtoisemme. Lahjoittajamme. Yhteistyökumppanimme. Te olette omalta osaltanne sytyttäneet kynttilänne vuonna 2016 ja lisänneet valon voimaa Helsingissä. Muistuttakoon joulun lukuisat valot, että pimeys voidaan voittaa. Tässä me tarvitsemme toinen toisiamme. Ja ihmisiä, jotka keksivät uusia tapoja yksinäisyyden ja osattomuuden selättämiseen.

Pitäkää lamppunne palamassa!